JADŁOSPIS w naszym przedszkolu jest dostosowany do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych (…) oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w tych jednostkach.( Dz.U. z 2016r. , poz.1

 

     

Jadłospis od 09.05.2022 do 20.05.2022

Data ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Pn. 09.05 Żurek z jajkiem i kiełbasa swojską.                                   Chleb z masłem.                                                          Rosół z makaronem, jarzynami i zielona pietruszką. Potrawka z mięsa drobiowego z ziemniakami. Surówka z białej kapusty. Kompot wieloowocowy. Chałka z masłem. Mleko.                               Jabłko.
Wt.           10.05 Bulka kajzerka z masłem, szynka drobiowa i pomidorem. Herbata z miodem i cytryna. Żupa fasolowa z jarzynami i z zieloną pietruszka.                                                                     Pierogi ruskie. Pomarańcze.                                                                                                                    Kompot wieloowocowy. Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym.   Chrupki kukurydziane.
Śr.                           11.05 Chleb graham z pastą rybną i pomidorem. Herbata z miodem i cytryną. Zupa kalafiorowa z jarzynami i zieloną pietruszką. Zrazy z kaszą w sosie pomidorowym. Ogórek kiszony.                                                                 Kompot wieloowocowy. Babka z kaszy manny z musem truskawkowym.
Czw. 12.05 Bułka z masłem i miodem. Mleko. Marchewka do chrupania. Krupnik z jarzynami i z zielona pietruszką. Kopytka z serem.                                                         Surówka z marchwi i jabłek .                              Kompot wieloowocowy. Bulka z masłem, szynką drobiową i pomidorem. Herbata z cytryną.
Pt.    13.05 Zupa mleczna ryzowa. Bułka z masłem i dżemem truskawkowym. Jabłko. Zupa ogórkowa z ziemniakami, jarzynami i zieloną pietruszką .                                                               Dorsz duszony w jarzynach z ziemniakami.                                               Surówka z kiszonej kapusty.                                 Kompot wieloowocowy. Kisiel owocowy- domowy.                                  Bułka z masłem.
Pon. 16.05 Bułka maślana z masłem. Mleko.                               Marchewka do chrupania. Zupa pomidorowa z makaronem, jarzynami i zieloną pietruszką.                                                         Ryż na mleku z musem truskawkowym. Kompot wieloowocowy. Budyń czekoladowy- domowy. Chrupki kukurydziane.
Wt.   17.05 Bułka z masłem, pastą serową i pomidorem. Kawa zbożowa na mleku. Zupa grysikowa z jarzynami i zielona pietruszką. Kotlet schabowy z ziemniakami, buraczki czerwone. Kompot wieloowocowy. Jogurt owocowy- Jogobella. Chrupki kukurydziane.
Śr.                18.05 Makaron zacierkowy na mleku. Bułka z masłem i dżemem truskawkowym. Barszcz ukraiński z jarzynami i zieloną pietruszką. Makaron zapiekany z jabłkami i cynamonem. Kompot wieloowocowy. Bulki maślane z masłem.                                                                                                                                                                                        Kakao.                         Jabłko.
Czw.   19.05 Bulka graham z masłem, jajkiem i pomidorem. Kawa zbożowa na mleku. Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami i zieloną pietruszką. Łazanki z kapustą i kiełbasą swojską. Banan. Kompot wieloowocowy. Jabłko pieczone w polewie z miodu i cynamonu . Chrupki kukurydziane.

Pt.

20.05

Chałka z masłem.                   Mleko. Jabłko.

Zupa pieczarkowa z jarzynami i zieloną pietruszką. Kopytka z serem. Surówka z marchwi i jabłek.. Kompot wieloowocowy.

 

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym. Maca.

Jadłospis częściowo zmodyfikowany. Intendentka: Agnieszka Durał