JADŁOSPIS w naszym przedszkolu jest dostosowany do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych (…) oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w tych jednostkach.( Dz.U. z 2016r. , poz.1

 

     

                                                                                                                                                                                                                                                                  JADŁOSPIS od 09.01.2023   do   20.01.2023

Data ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Pon.     09.01.23 Bułka kajzerka z masłem, jajkiem gotowanym i rzodkiewką. Kakao. Marchewka do chrupania. Kapuśniak z jarzynami, ziemniakami i zielona pietruszką. Makaron zapiekany z jabłkami i cynamonem. Kompot wieloowocowy. Babka z kaszy manny z musem truskawkowym.
Wt.     10.01.23 Bułki maślane z masłem. Mleko. Jabłko. Zupa pieczarkowa z jarzynami i zieloną pietruszką. Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, ogórek kiszony. Kompot wieloowocowy. Mandarynki. Tosty na ciepło z serem żółtym i szynką drobiową. Herbata z miodem i cytryną.
Śr.              11.01.23 Zupa mleczna grysikowa.             Bułka z masłem. Zupa ogórkowa z ryżem, jarzynami i zieloną pietruszką. Kopytka z serem. Surówka z marchwi i jabłek. Kompot wieloowocowy. Chleb graham z masłem i pomidorem. Herbata z miodem i cytryną.
Czw. 12.01.23   Bułka z masłem, pastą serową i pomidorem. Kawa zbożowa na mleku. Zupa grysikowa z jarzynami i z zieloną pietruszką. Filet w sosie własnym z ziemniakami. Surówka z porów. Kompot wieloowocowy. Budyń czekoladowy- domowy. Chrupki kukurydziane.
Pt.                 13.01.23 Bułka z masłem i dżemem truskawkowym.                                       Mleko.                                            Jabłko. Zupa ziemniaczana z jarzynami i zieloną pietruszką. Ryż na mleku z sosem truskawkowym. Kompot wieloowocowy.                                                                       Chałka z masłem. Herbata z miodem i cytryną.
Pon.                   16.01.23 Płatki NESTLE z mlekiem. Bułka z masłem. Banan. Zupa pomidorowa z lanym ciastem. Kotlet schabowy z ziemniakami. Surówka z białej kapusty.                 Kompot wieloowocowy.                                                         Legumina z sera.                   Maca.

Wt.

17.01.23

Parówka z chlebem i ketchupem. Herbata z miodem i cytryną. Jabłko.                                                                                                                                  

Krupnik z jarzynami i zielona pietruszką. Pierogi ruskie. Kompot wieloowocowy. Pomarańcze. Chleb graham z masłem i szynką drobiowa. Herbata z miodem i cytryną.            
Śr. 18.01.23 Chałka z masłem.                                 Mleko.                                               Jabłko. Rosół z makaronem, jarzynami i zielona pietruszką. Potrawka z mięsa drobiowego z   ziemniakami, Surówka z kapusty pekińskiej. Kompot wieloowocowy.                                                                                                                                                        Jabłko pieczone w polewie z miodu i cynamonu.             Maca.
Czw.   19.01.23

Bułka z masłem, serem żółtym i ogórkiem kiszonym. Kawa zbożowa na mleku.

Zupa pomidorowa z makaronem, jarzynami i zielona pietruszką. Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym. Kompot wieloowocowy. Surówka z marchwi i jabłek. Bułka z masłem.

Pt.

20.01.23

Bulka z masłem i miodem. Mleko. Marchewka do chrupania. Zupa jarzynowa. Dorsz duszony w jarzynach z ziemniakami. Surówka z kiszonej kapusty. Kompot wieloowocowy. Kisiel owocowy domowy- chrupki kukurydziane.
         

Sporządził: Durał Agnieszka - intendentka